Search
Close this search box.

Offshore Şirket Ne Demek? Outsource Kavramından Farkı Nedir?

offshore şirket ne demek
İçindekiler

Yatırımcıları yakından ilgilendiren “Offshore ne demek?” sorusu, şirketlerin mal satışını deniz aşırı yollarla gerçekleştirmesi şeklinde yanıtlanabilir. Outsource ise herhangi bir üretim sürecinde bulunması gereken kaynakların yurtdışından temin edilmesidir. Bu iki kavram, ithalat ve ihracat terimlerine benzer noktalara sahiplerdir. Peki, offshore şirket ne demek? Sorunun yanıtına içeriğimizi okumaya devam ederek ulaşabilirsiniz.

Outsource ile ilgili daha fazla detayı ve merak ettiklerinizi, Outsource (Dış Kaynak Kullanımı) Nedir? adlı yazımızda bulabilirsiniz. Detaylar için tıklayınız.

Offshore Şirket Ne Demek?

Küreselleşme ile birlikte uluslararası alanlarda gerçekleştirilen ticaretler fazlasıyla artmıştır. Bu kapsamda outsource ve offsource kavramları da sık sık dile getirilir olmuştur. Outsource, dış kaynak kullanımını ifade eden bir terimdir. Şirketlerin üretimi maliyet arttıran ve kendi uzmanlık alanları dışında kalan malları yurt dışından temin etmesidir. Örneğin, araba üreten bir firma motoru farklı bir ülkeden getirtebilir. 

Offshore ise yurt dışına satış gerçekleştirerek maliyet farklarından yararlanmaktır. Daha az masraflı olan konumlarda üretim yapılmasını ve piyasası yüksek değerlerde olan yerlerde ticaretin gerçekleştirilmesini ifade eder. Örnek vermek gerekirse, Çin’de ucuza mal edilen bir ürünün Avrupa pazarında pahalıya satılmasından söz edilebilir.

Yüksek maliyet oranlarının bulunduğu ülkelerde; iş insanları veya yatırımcılar vergi ödememek için iş kollarını yurt dışına taşırlar. Bu tür işletmeler offshore şirket olarak isimlendirilirler. Ticaret yaparken üretim aşamalarını gerçekleştirmeyi tercih ettikleri ülkelerden bazıları şunlardır:

  • Virgin ve Cayman Adaları
  • Panama
  • Bahamalar 
  • Hong Kong 

Vergi cenneti olarak adlandırılan bu ülkelerde offshore şirketlerin hepsi %100 yasaldır ve uluslararası tanınırlıkları vardır. Yatırımlar her türlü vergiden muaftır ve hesap verme zorunluluğu yoktur. 

Outsource(Dış Kaynak Kullanımı) ve Offshore İlişkisi

offshore şirket ne demek
Offshore yatırımlar gelişmemiş ülkeler için kur ve ekonomi olarak gelişmelerine sebep olmaktadır. Aynı zamanda yatırımcı için de yüksek vergilerden kaçınmak için bulunmaz bir nimettir.

Outsource ve offshore kavramlarının temel ilişkisi incelendiğinde ikisinin birbirleri ile bağlantılı olduğu gözlemlenebilir. Bir offshore şirket, vergi oranı düşük ülkelerde üretim yaparken outsource yönteminden yararlanabilir. Yani, az maliyetli üretim yapmak için yurt dışından mal getirtebilir. İki kavramın aynı anda kullanıldığı bu duruma da “offshore outsourcing” modeli adı verilir. 

Eskiden, şirketler işlerini kendi ülkelerindeki ucuz işgücü bulunan bölgelerden temin ederlerdi. Ancak bilişim teknolojilerindeki gelişmelerle birlikte, Amerikan şirketleri bu hizmetleri daha önceki yerel sağlayıcılardan almak yerine yurtdışındaki firmalara taşımışlardır. Örneğin, Bank of America, bankacılık işlemleri için yazılım geliştirme görevini kendi iç ekipleri yerine Hintli bir firmaya yaptırmıştır. Bu, genellikle “sınır ötesi dış kaynak kullanımı” olarak adlandırılır. Yani, şirketler artık belirli hizmetleri başka ülkelerdeki firmalara yaptırma eğilimindedirler.

Offshore Şirketler Nasıl Kurulur?

Kurulum hizmeti sağlayan firmalara belirli bir ücret ödeyerek, offshore şirketinizi 1-2 gün içinde kurabilirsiniz. Bu süreçte yurtdışına gitmeniz gerekmez. Yalnızca talep edilen belgeleri e-mail ile göndermeniz ve ülkeye göre değişen kuruluş ücretini ödemeniz durumunda, işlemleriniz hemen başlatılır. İş insanları, e-ticaret işiyle uğraşanlar, uluslararası işletmeler, borsa simsarları ve patent sahipleri offshore şirketleri tercih edebilirler.

Şirketler, tüm işlemleri için gerekli belgelerle herhangi bir yerden uluslararası bankalara başvuruda bulunabilir. Gizlilik önemli olduğu için genellikle offshore bankalarda hesap açmak tercih edilir. Bu tarz bankalar, ülkedeki dövizler işlemlerini gerçekleştirir ve sınırlamalar dışında faaliyet gösterirler.

Offshore Avantajları Nelerdir?

Dış kaynak kullanımında olduğu gibi, kıyı ötesi faaliyetler de hem satıcılar hem de tüketiciler için para tasarrufu potansiyeline sahiptir. Offshore yatırımlar; gelişmemiş ülkelerde gelir düzeyini arttırmak, teknoloji transferini hızlandırmak ve işsizlikle mücadele etmek için önemlidir. Bu, gelişmiş ülkelerinde şirketler aracılığıyla bazı avantajlar elde etmelerini sağlar. 

Offshore şirketler, kayıt tutma şartı sayesinde yatırımcılarını yasal yükümlülüklerden kurtarırlar. Aynı zamanda sermaye transferlerinde tam serbestlik sağlarlar. Merkezi kayıtların yurt dışında bulunması ise yatırımcıyı kendi ülkesindeki vergi denetiminden korur. Üretim dışındaki maliyetleri azaltarak rekabet avantajı sağlar. Mali kazanımların gizlenmesini de yasal bir şekilde gerçekleştirir.