“İş görüşmesinde nasıl konuşulur?” sorusuna; süreç boyunca akıcı, net ve özlü bir anlatım dili kullanılmalıdır, şeklinde yanıt verilmesi mümkündür. Konuşmalarınızın dağılmaması ve anlaşılır olması, karşınızdaki kişinin sizi daha iyi anlamasına olanak tanır. Bununla birlikte kendinizi tanıtırken profesyonel deneyimlerinizi ve elde ettiğiniz başarıları vurgulamalı, bunları somut örneklerle desteklemelisiniz. Ayrıca şirket ya da pozisyon hakkında önceden araştırma yapmış olmanız, görüşme sırasında daha bilinçli sorular sormanıza ve doğru cevaplar vermenize yardımcı olur.
İş Görüşmesinde Avantaj Sağlayacak Giriş Cümleleri Nelerdir?
“Sektördeki inovatif yaklaşımınızı, başarılarınızı yakından takip ediyorum.” ifadesi, pazardaki gelişmeleri ve şirketin başarısını takip ettiğinizi gösterir. Bunun yanı sıra görüşmeye hazırlıklı geldiğinizi ve şirket hakkında bilgi sahibi olduğunuzu da ima eder. Bununla birlikte iş görüşmesinde kullanabileceğiniz diğer giriş cümleleri arasında şunlar da yer alır:
- “Şirketinizin vizyonuna ve misyonuna duyduğum ilgi, burada olmamın en büyük nedeni.” Kuracağınız bu cümle, şirketin değerlerine ve hedeflerine ne kadar uygun olduğunuzu gösterir. Aynı zamanda sadece bir iş aramadığınızı, ilgili şirket için çalışmayı gerçekten istediğinizi belirtir.
- “Tecrübelerim ve becerilerimle şirketinize değer katabileceğime inanıyorum.” Bu cümleyle kendinize olan güveninizi ortaya koyabilir ve şirkete nasıl katkı sağlayabileceğinizi öne çıkarabilirsiniz. Bununla birlikte işverenin, sizinle çalışmanın firma için bir kazanç olacağını hissetmesini sağlar.
- “Uzun zamandır bu pozisyon için aranan niteliklere sahip bir aday olarak kendimi hazırladım.” İlgili cümle, pozisyonun gereksinimlerini karşıladığınızı ve bu fırsat için ne kadar hazır olduğunuzu vurgular. Ayrıca işe yönelik kararlılığınızı ve ciddiyetinizi de gösterir.
- Şirketinizdeki mevcut projelerle ilgili öğrendiklerim, bu pozisyonun bana çok uygun olduğunu düşündürdü.” Bu ifade, şirketin güncel projelerine olan ilginizi belirtir. Bunun yanı sıra projelerle ilgili bilgi sahibi olduğunuzu da gösterir.
Görüşme biterken vakit ayırdıkları için teşekkür etmeyi de unutmamalısınız. Ayrıca herhangi bir sorun ya da soru olması durumunda size ulaşabileceklerini söylemek, sürece olan ilginizi vurgulayarak kalıcı bir izlenim yaratır.
İş Görüşmesinin Olumlu Geçtiğini Nasıl Anlarız?
İş görüşmesinin olumlu bir şekilde geçtiğini anlamak için ilk olarak işverenin tepkilerini gözlemlemelisiniz. İşveren sizinle olumlu bir şekilde iletişim kuruyorsa bu durum, mülakatın olumlu geçtiğine işaret edebilir. Bununla birlikte olumlu bir iş görüşmesinde temel olarak belli işaretler yer alır. Bu bağlamda olumlu iş görüşmesi belirtileri arasında samimi olmak ve ileriki aşamalara değinen detaylı bir iletişim biçimi yer alır. Bunların yanı sıra işveren, yaptığınız işle ilgili daha fazla detay sorup sizi daha fazla tanımak istiyorsa bu durum da iş görüşmesinin olumlu geçtiğine işaret edebilir.
Bir başka nokta ise yetkili kişi ile samimi ancak saygı çerçevesinde iletişim kurmaktır. Bireyin, konuşurken cümleleri daha detaylı ise ve iyi bir şekilde dinliyorlarsa sizi ciddi bir aday olarak değerlendirdikleri anlamına gelebilir. Bununla birlikte işverenler, pozisyonun gerekliliğini takip edebilmenize önem veriyorsa bu durum da iş görüşmesinin iyi geçtiğine işaret edebilir. Ayrıca yan haklar, ücret ve iş yükü gibi konularda yetkili kişi ihtimam gösteriyorsa böyle bir durum da sizinle iş birliği yapmak istediklerine dair önemli bir gösterge olabilir.
Kurumsal iletişime dair daha fazla bilgi edinmek ve bu süreçler hakkında tüyolar almak için londrakapitalistanbul.com adresini ziyaret edebilir, çeşitli hizmetler alabilirsiniz.
Telefon ile İş Görüşmesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Telefonla iş görüşmesinde iletişimi canlı tutabilmek için normal konuşmada gerçekleşen rotasyonu takip etmek ve iletişime aktif olarak katılmak gerekir. Bu bağlamda telefonda iş görüşmesi diyalogları içerisinde selamlaşma, kontakt, tanışma ve iş görüşmesine dair detaylar önemli bir yer tutar. İletişime doğal bir şekilde giriş bölümünden başlamanız, sonraki süreçlerde de olumlu geri dönüşler elde etmenizi sağlar. Bununla birlikte iş mülakatı süresince yetkili tarafından yönlendirilen soruları tek tek cevaplamak ve takıldığınız noktalarda kendilerinden yinelemelerini istemeniz çok önemlidir.
Kendinizi tanıtırken kısa, öz ve sakin olmalısınız. Bunun yanı sıra konuşurken net ve tane tane konuşmalısınız. Aynı zamanda mülakattan hemen önce ılık sıvı tüketmeniz boğazınızı yumuşatarak sesinizin daha sağlıklı çıkmasını sağlayabilir. Ayrıca konuşurken iş görüşmesini bir yükümlülük değil de bir fırsat olarak gördüğünüzü gösteren hevesli ve canlı bir ses tonu kullanmanız da çok önemlidir. Bu sayede karşı taraf, iletişime geçtiği kişinin önemli bir aday olduğunu düşünebilir.
Mülakata başlarken eğer uzanıyorsanız ayağa kalkmak sizi daha dinç kılar. Gerekli ciddiyeti sağlamak üzere postürünüze dikkat etmeniz de önemlidir. Bunun yanı sıra mülakat boyunca gerekli noktalarda notlar alarak bunu karşınızdaki kişiye bildirmeli ve size zaman vermelerini rica etmelisiniz. Ayrıca mülakat boyunca CV’nizin ve başvurduğunuz pozisyonun detaylarının ulaşılabilir bir noktada olması sizin için büyük bir kolaylık sağlar. Bu sayede takıldığınız noktalarda CV ya da pozisyon detaylarına başvurarak cümlelerinizi iletişime göre şekillendirebilirsiniz.