Etkili sunum teknikleri, bilgi aktarımını daha verimli hale getirmek için kullanılan yöntemlerdir. Söz konusu yöntemler, sunum içerisindeki bilgilerin sıralamasından nasıl aktarılacağına kadar birçok unsuru bünyesinde barındırır. İstenen sonuçların alınması içinse doğru tekniklerin kullanılması ve sunum sırasında etkili olarak uygulanması gerekir.
Grup içerisinde etkileşimi kurmanın ve bilgi aktarımı yapmanın en iyi yolu sunumlardır. Söz konusu durum nedeniyle iş yaşamından eğitim süreçlerine kadar birçok alanda ilgili yöntemden yararlanılır.
Etkili Sunum Teknikleri Nelerdir?
Etkili bir sunum için öncelikle hedef kitlenin beklentilerini anlamak ve içerikle anlatımı söz konusu hususa göre şekillendirmek önemlidir. Sunumda beden dili, ses tonu ve göz teması gibi unsurlar dikkat çekici bir iletişim kurarken sade ve anlaşılır görsellerle desteklenen bir anlatım da sunumun etkisini artırır. Ayrıca dinleyicilerle etkileşime girmek ve sorularına yanıt vermek, sunumu daha akılda kalıcı hale getirir. Etkili sunum teknikleri arasında aşağıdaki hususlar da yer alır:
Hedef Kitlenin Belirlenmesi
İlk adım, bilgilerin nasıl bir kitleye aktarılacağının bilinmesidir. Bu noktada dinleyicilerin veya gruptakilerin yaş, cinsiyet, eğitim seviyesi ve sosyoekonomik düzey gibi özellikleri hakkında bilgi sahibi olunması gerekir. Hedef kitlenin bilinmesi ile planlama, kullanılacak ses tonu, bahsedilecek konu ve diğer unsurlar netleşir. İlgili durum ise istenen sonucun alınmasını kolaylaştırır.
Konuya Hakim Olma
Bir kişinin, bilgi sahibi olmadığı konularda konuşması ve karşıdakilerin dikkatini çekmesi mümkün değildir. Bu çerçevede sunumlar, yalnızca konuya hakim olan kişiler tarafından yapılmalıdır. Eğer bir uzman yoksa sunumu yapacak kişi ilk olarak detaylı şekilde konuyu araştırmalı ve öğrenmelidir. Her ayrıntıya hakim olmalı, dinleyicilerden gelecek sorulara da hazırlanmalıdır.
Planlama
Hazırlık aşamasının ilk adımında mutlaka bir plan oluşturulmalıdır. Oluşturulan plan, ana konudan sapmayı engelleyeceği gibi akışın da düzenli olmasını sağlar. Planlamada verilecek bilgilerin sırası ise hangi anlatım tekniklerinin kullanılacağını belirler.
Bilgi aktarımının etkili şekilde yapılabilmesi, dinleyicilerin dikkatinin çekilmesi ile mümkündür. Planlama yaparken özellikle giriş kısmının dikkat çekici özellikte olmasına özen gösterilmelidir. Ayrıca dinleyicilerin bir süre sonra sıkılabileceği göz önünde bulundurulmalı ve dikkat çekici farklı detaylarla olumsuzluk kırılmalıdır.
Etkili Slayt
İstenen sonucun alınması ve bilgilerin etkili olarak aktarılması için slaytların dikkat çekici unsurlara sahip olması gerekir. Sadece yazıdan oluşan slaytların istenen sonucu kesinlikle vermeyeceği unutulmamalıdır.
Görsel ve işitsel araçlar açısından zengin slaytların bilgi aktarma noktasında çok daha etkili sonuçlar verdiği bilinen bir durumdur. Sadece yazıların kullanılması, sunumun hem görsel hem de işitsel açıdan zayıflamasına yol açar. Bu nedenle metin kısmının azaltılması, söz konusu yerine dikkat çekici ve bilgi verici görsellerin kullanılması gerekir.
Slayt Düzeni
İnsan beyni, düzenli görselleri çok daha etkili şekilde algılar. Bu kapsamda slaytlarda kullanılacak fontlardan metin büyüklüklerine kadar her unsurun belli bir düzende olmasına dikkat edilmelidir. Karmaşıklık ve düzensizlik, beynin kısa sürede yorulmasına ve dikkatin dağılmasına yol açar.
Times New Roman ya da Arial gibi kolay okunan fontların tercih edilmesi, metin boyutunun 20-32 arasında olması ve maddeleme yapılması dikkat edilmesi gereken bazı hususlardır. Ayrıca cümlelerin olabildiğince kısa ve net olması da önemli bir diğer detaydır.
Beden Dilini Kullanma
Sunum yapmak, sadece slayttaki veya kağıttaki metinlerin okunması değildir. Anlatılmak istenenin etkili bir şekilde aktarılması için görsel ve işitsel araçlardan yararlanma, beden dilini etkili şekilde kullanmak da sunumun gereklilikleri arasında yer alır.
Anlatım sırasında jest ve mimiklerden yararlanmak, el hareketleri ile konuşmayı zenginleştirmek ve göz teması kurarak dinleyicilerin dikkatini çekmek de çok önemlidir.
Örnekler Verme
Aktarılan bilgilerin kalıcılığı ancak somutlaştırılması ile mümkün olur. Somutlaştırma içinse örnekler verilmelidir. Bilginin hemen arkasından verilecek örnekler sayesinde hem dinleyicilerin sıkılması engellenir hem de bilgilerin gerçek yaşamda nasıl kullanılacağı aktarılır.
Dinleyici Katılımı
Dinleyicilerin sıkılmasını engellemek ve anlaşılmayan noktaları fark etmek için dinleyici katılımı sağlanmalıdır. Açık uçlu sorular sormak, bu noktada en etkili yöntemlerden biridir. Dinleyiciler, sorulara kendi bakış açılarından yanıt vererek görüşlerini dile getirirler. Farklı bir kişinin görüş bildirmesi, diğer dinleyicilerin dikkatinin toplanmasına yardımcı olduğu gibi bilgilerin net şekilde aktarılmasına da katkıda bulunur.
Kapanış Yapma
Son aşamada küçük bir kapanış yapılmalıdır. Kapanışta konu hızlı ve kısa şekilde özetlenir, dinleyicilerden son sorular alınır ve sunum bitirilir.
Sunum Nasıl Yapılır?
“Sunum nasıl yapılır?” sorusuna; aktarılacak bilgilere ve hedef kitleye göre değişir, şeklinde yanıt verilmesi mümkündür. Ancak her durumda temel hedef, dinleyicileri sıkmadan bilgi aktarımını etkili bir şekilde yapmaktır. Bunun için hedef kitlenin özelliklerinin belirlenmesi, uygun planın yapılması, bilgi akışının oluşturulması ve dinleyicilerin dikkatini çekecek unsurların kullanılması gerekir. Bilgiyi aktaran kişinin etkili iletişim yöntemlerini kullanması, işitsel ve görsel araçlardan yararlanması sunumların bir diğer gerekliliğidir.
Sunum Hazırlama Kuralları
Sunum hazırlarken göz önünde bulundurulması gereken ilk kural hedef kitlenin dikkatli bir şekilde belirlenmesidir. Bu çerçevede sunumda tercih edilecek materyal seçimin en iyi şekilde yapılması önem arz eder. Sunum hazırlama noktasında dikkat edilecek diğer kurallar ise şöyledir:
- Hedef kitlenin dikkatini çekecek görsel ve işitsel araçlar kullanılmalıdır.
- Cümleler net ve kısa olmalı, karmaşık yapıdan kaçınılmalıdır.
- Süre çok uzun olmamalı, dinleyicilerin sıkılmayacağı şekilde planlama yapılmalıdır.
- Açık ve kapalı uçlu sorularla dinleyiciler anlatıma dahil edilmelidir.
- Jest ve mimikler kullanılmalıdır. Beden dilinden yararlanılmalı ve sıkıcı bir anlatımdan uzak durulmalıdır.
- Dinleyicilerle göz teması kurulmalı ve konudan kopmaları engellenmelidir.
Yukarıda yer alan kurallara dikkate edildiğinde, yapılan sunumlar çok daha başarılı ve etkili olur.
”Aktif Dinleme Nedir? Başarılı Diyalog İçin İpuçları’‘ içeriğimizde merak ettiğiniz tüm detaylar ele alınmıştır. İncelemek için hemen tıklayın!