İş Görüşmesinde Sorulacak Sorular Nelerdir?

İş görüşmesinde sorulacak sorular
İçindekiler

İş görüşmesinde sorulacak sorular adayların teknik bilgileri, pozisyona uygunluk seviyeleri ve beklentileri hakkında fikir edinilmesini sağlayan hususları bünyesine dahil eder. Bu kapsamda bireylerin deneyimleri, ilgi alanları ve başarılı oldukları konular üzerinde durulur. Ayrıca mülakatlar tamamlandığında personel adaylarının da yetkililere kendi sorularını yöneltme hakları bulunur. Bu doğrultuda iş ortamının işleyişi, firmanın temel prensipleri ve çalışanlara sunulan olanaklar öğrenilmesi de önem arz eder.

İş Görüşmesinde Sorulacak Sorular ve Cevapları

İş görüşmesinde sorulacak sorular
İş görüşmesinde sorulacak soruların önemi iş deneyimleri ve eğitim seviyelerin önceliğidir.

İş mülakatında sorulması gereken sorular personel adaylarının yeteneklerini, becerilerini, eğitim seviyelerini ve yönelimlerini öğrenmek adına oldukça önemlidir. Buna ek olarak pozisyona başvuran bireylerin iş yerinden beklentileri, sahip olmak istedikleri haklar ve şirket ortamına katacakları değerler de sorgulanır. Bu kapsamda İK uzmanları tarafından çalışma adaylarına yöneltilen temel sorular aşağıdaki gibidir:

Bize Kısaca Kendinizden Bahseder misiniz?

Personel adayları ilgili soruya isim, soyadı, yaşanan yer ve yaş bilgisiyle yanıt vermeye başlamalıdır. Ardından kişinin hayata bakış açısını ve temel prensiplerini temsil eden özelliklerden söz edilebilir.

Size Bu Pozisyona Uygun Olduğunuzu Düşündüren Unsurlar Nelerdir?

İlgili soruya yanıt veren adayların çalışma ortamına dair ön plana çıkan niteliklerini sıralamalarında fayda vardır. Buna ek olarak kişinin pozisyona yönelik olan geçmiş deneyimlerin ve eğitimlerin açıklanması da gerekir.

Sizi Diğer Adaylar Arasında Öne Çıkaran Hususlar Nelerdir?

Söz konusu koruya yanıt olarak mülakata katılan kişiler, görevlerini daha başarılı bir şekilde yerine getireceklerini yansıtan olumlu özelliklerinden söz edebilir. Ayrıca iş ortamına kazandırılacak olan değerlere dikkat çekilmesi de mümkündür.

Şirket Hakkında Neler Biliyorsunuz?

Çalışma adayları iş yerinin temel prensipleri, hangi alanda hizmet sunduğu ve ne gibi hedeflere sahip olduğu üzerine bilgi aktarmalıdır. Bunun yanı sıra varsa şirketin aktif olarak katıldığı projelerden ve ortaklıklardan da bahsedilebilir.

Zayıf ya da Olumsuz Bulduğunuz Yönleriniz Nelerdir?

İlgili soruyu alan bir personel adayı geçmiş deneyimlerinde fark ettiği zayıf/olumsuz özelliklerinden örnekler sunabilir. Bu bağlamda negatif durumları aşmak için hangi çözüm yollarının geliştirdiği de açıklanmalıdır.

Güçlü Olduğunuzu Düşündüğünüz Yönleriniz Hangileridir?

Cevap için bireylerin iş hayatına yansıyan olumlu özelliklerini sıralamaları yeterlidir. Örneğin; kriz yönetimi sağlama, alternatif çözümler sunma, hızlı düşünme, programlı bir şekilde çalışma gibi niteliklerden söz edilebilir. Bununla birlikte olumlu ve güçlü özellikler deneyimlerle örneklendirildiği takdirde daha etkileyici açıklamalar yapılmış olur.

Kendinizi 5 Yıl Sonra Bu Şirkette Hangi Konumda Görüyorsunuz?

İlgili soruyu yanıtlayan kişiler hem gelecek planlarını hem de ulaşmak istedikleri pozisyonları belirtmelidir. Bu çerçevede çalışma adaylarının hedeflerini, başarılı olacaklarını düşündükleri alanları ve kararlılık seviyelerini yansıtmaları mümkündür.

Mülakatlarda katılımcının çalışma ortamına kazandıracağı değerler, bireysel planları ve motivasyon kaynakları da öğrenilebilir. Ayrıca personel adaylarına onları olumsuz olarak etkileyen unsurların neler olduğu ve maaş aralığı beklentileri de sorulmalıdır.

İş Görüşmesinde Karşı Tarafa Sorulacak Sorular

İş görüşmesinde sorulacak sorular
İş görüşmesinde sorulacak sorulardan bir diğeride karşı tarafın çalışma şartları hakkında bilgi sahibi olmasıdır.

İş görüşmesinde işverene sorulacak sorular genellikle temel haklarla pozisyonun gerektirdiği faaliyetlere ilişkindir. Bu doğrultuda mülakatı yöneten kişilere aşağıda sıralanan sorular aktarılabilir:

  • Başvurduğum pozisyonun önemi ve temel gereksinimleri nelerdir?: Belirtilen soruyla birlikte işin detayları, şirketin prensipleri üzerindeki etkisi ve nasıl yürütüldüğü öğrenilir.
  • Çalışma ortamında yararlanılan teknolojiler nelerdir?: İlgili soruyla birlikte görevlerin yerine getirilmesi amacıyla ne tür sistemlerin kullanıldığı ve hangi programların tercih edildiği hakkında fikir sahibi olunur.
  • Çalışanlara sunulan temel haklar nelerdir?: Personel adayları, soruyla birlikte maaş, promosyon, sigorta hakları üzerine bilgi edinir. Bununla birlikte izinli olunan dönemler ve çalışanlara tanınan esneklikler de keşfedilir.
  • Şirketin çalışanlara sunduğu eğitim ve gelişim olanakları nelerdir?: Soruyu yetkililere yönelten bireyler şirket tarafından düzenlenen bilgilendirici programlar hakkında fikir edinebilir. Buna ek olarak gelişim fırsatları ve takım çalışmaları üzerine detaylı açıklamalara ulaşılması kolaylaşır.

Yöneticiye sorulacak sorular pozisyon ya da görevin süresi üzerine de olabilir. Bunun yanı sıra şirket tarafından benimsenen önemli değerlerin öğrenilmesi mümkündür. Mülakatlarda işverenlere sorulabilen hususlar arasında çalışanlarından bekledikleri kritik çözümler de yer alır.

Mülakat Sorularını Cevaplarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

İş görüşmesinde sorulacak sorular
İş görüşmesinde sorulacak sorularda dikkat etmeniz gereken detaylardan biride açık ve net şekilde ifade etmesidir.

İş mülakatlarında sorular cevaplanırken kısa ve öz bilgilerin sunulması gerekir. Bununla birlikte kilit konular üzerine yorum yapılırken geçmiş deneyimlerden örnek verilmesi önem teşkil eder. Böylece özellikle olumlu ve güçlü yönlerin gerçekçi bir şekilde yansıtılması söz konusu olur.

Görüşmelerde soru yanıtlarken kendinden emin ve net bir duruş sergilenmesi de kritik noktalardandır. Bu sayede adayların kararlılık seviyelerini işverenlere kanıtlamaları mümkün olur. Bunun yanı sıra görüşmeyi yöneten kişiye bağlı olunan değerlerin aktarılması da profesyonellik düzeyine ışık tutar.

Londra Kapital İstanbul bünyesindeki güçlü kadroya dahil olan çalışanlar, mülakatları etkili bir şekilde yönetme konusunda uzmanlık sahibidir. Böylece işe alım süreçlerinde hem firmanın hem de personel adaylarının çıkarları gözetilir. Bu kapsamda çalışma ortamının geliştirilmesi hedeflenirken aynı zamanda süreklilik ve başarı gibi temel ilkelere de bağlı kalınır.

İlginizi çekecek makalemiz ”Çağrı Merkezi Hizmeti Veren Firmalar Nasıl Seçilir?” hakkında bilgi sahibi olmak için siteyi ziyaret edip detayları inceleyebilirsiniz.